Vil løfte fram Storhaugs unike industrihistorie
Høyre-idé får støtte
– Jeg ønsker å få på plass en utstilling som løfter historien, og bygger på stolthet. Østre bydel har vært en motor i utviklingen av Stavanger, og jeg vil at vi skal vise fram den delen av byen, sier Erlend Jordal til RA.
Han ønsker å løfte den stolte industrihistorien til bydelen, samtidig som det skapes en ny møteplass, gjennom en områdesatsing.
– Nå har industrien i stor grad forsvunnet, og det har kommet nye boligprosjekter i området, legger han til.
I sist møte i Storhaug kommunedelsutvalg fikk Høyre-politikeren Erlend Jordal gjennomslag for et forprosjekt i Østre bydel.
Jordal ser for seg en utstilling utendørs. Han kunne tenke seg forskjellige bilder som illustrerer hvordan ting så ut i bydelen før, skulpturer som man kan se og ta på, og et område med lekeapparater for barn.
– Jeg vil at vi skal få til et sted for dem som er interesserte i historien, og for dem som ønsker å bruke område til å oppholde seg i – en kombinasjon av flere aktiviteter, sier Jordal.
– Jeg er opptatt av at når vi har muligheten til å utarbeide steder som viser fram byen og hvor man kan møtes, så skal man ta den. Det finnes ingen museer i denne delen av Stavanger, så å skape en spire ved å fortelle historien på denne måten tror jeg er kjekt.
Jordal tror at forprosjektet vil bli tatt godt imot, og ser for seg at det vil bli aktuelt å få med innbyggerne i Østre bydel i involveringen.
– Dette kan bli noe nytt – en kombinasjon av en møteplass, å løfte industrihistorien, og å få med folket slik at de kan si sin mening. Det er unikt for Stavanger, sier han.
– Alle byer som er stolte av seg selv og som har en lang historie, ønsker å vise fram bredden i næringslivet og hvor arbeidsplassene en gang var. Vi har gjort en fantastisk jobb med hermetikken som var en viktig del av industrien før oljå, men vi har hatt andre industrier som må tas vare på, legger Høyre-politikeren til og ramser opp gummiindustri, sydvest-fabrikk, jernstøperi og hagltårnet.
Jordal forteller at områdesatsingen gir kommunedelsutvalget finansiell hjelp til å sette i gang med forprosjektet, før det etter en tid mest sannsynlig må til behandling i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog. Han håper det kan stå ferdig i løpet av høsten, og har allerede sett seg ut Svankevigå og Lervig som eksempler på aktuelle steder. Han ønsker en åpen diskusjon rundt hvor en utstilling kan ligge.
Hvor mye et slikt prosjekt koster vet ikke Jordal, men han mener det kommer an på hvor omfattende man velger å gjøre det.
– Vi må finne ut av det. Utstillingen må uansett være sammenhengende og gjennomtenkt, sier han.
Nestleder i Storhaug kommunedelsutvalg, Leif Kjetil Knudsen (Ap), er veldig positiv til initiativet, og sier til RA at det er bred politisk enighet i saken.
– Når man skal løfte fram deler av Storhaug vil det være naturlig å få fram byhistorien. Det handler om å formidle industrihistorien og er en del av identitetsbyggingen, sier han.
Storhaug kommunedelsutvalg har allerede vært i kontakt med Storhaug Historielag, og håper at de vil være med på satsingen. Knudsen mener de kan gi faglige bidrag i denne typen utstilling.
– Storhaug Historielag er én av mange mulig aktører. Jeg mener det er viktig å få med lokale krefter som kan være med å dra dette sammen, sier han.
Leder i historielaget, Johnny Emanuelsen, sier til RA at det er viktig at identiteten til bydelen og bekreftelsen på alt som har vært, ikke går i glemmeboken.
– Vi er veldig positive til initiativet. Det handler om identiteten til bydelen, og gamle ting og verktøy som er brukt i industrien bør bli brukt, sier han.
– Det kan bli en slags opprydningsaksjon hvor innbyggerne kan bidra. De eldre generasjonene dør ut, og vi vet at mange ting kastes. Det er veldig synd, og må ikke skje. Nå kan folk heller få en konkret plass hvor de kan komme med slike ting, legger Emanuelsen til. Han mener det er på høy tid at denne delen av Stavanger får en utstilling.
Det er fortsatt usikkert om Museum Stavanger skal inkluderes i en slik satsing, men administrerende direktør Siri Aavitsland sier at museet er veldig positiv til at kommunedelsutvalget ønsker å lage en utendørs utstilling om Østre bydels historie.
– Selv jobber Museum Stavanger mye med byens industrihistorie. Senere i år åpner det nye museumsanlegget IDDIS i Gamle Stavanger som både inneholder Norsk hermetikkmuseum og nytt Norsk grafisk museum til formidling av byens historie. I 2017 ble det utarbeidet en temaplan knyttet til hermetikkindustrien, og ansatte hos oss bidro i denne planen, sier Aavitsland før hun fortsetter:
– Museet sitter på ekspertise om byens historie, så dersom det er behov for råd og innspill hjelper vi gjerne til. Vi har mange dyktige fagfolk som kan bidra.
ksh@rogalandsavis.no
Det finnes ingen museer i denne delen av Stavanger.
Erlend Jordal (H)
ksh@rogalandsavis.no